top of page

Câinii are au schimbat istoria lumii

        Despre cațeii care au influențat cursul istoriei se stiu destul de puține. Înafara de Laika, mulți alți patrupezi au contribuit la îmbogățirea datelor ștințifice, aplanarea conflictelor sau la declanșarea unor adevarate crize statale.

       În anul 1924, s-a declanșat o epidemie de difterie în Alaska, în populația infantilă din orașul Nome. Localitatea – pe fondul condițiilor meteo și geografice fiind la acel moment izolată, spinoasa problemă a aducerii medicamentelor necesare stingerii epidemiei părea insurmontabilă. Cu toate acestea, pentru a combate focarul bolii, printr-o acțiune memorabilă antitoxina difterică a fost transportat de la Anchorage la Nenana cu trenul și, de aici apoi la Nome cu atelaje de sănii trase de câini, acestea fiind conduse de câinele din rasa Husky pe nume Balto.

         Strelka și Belka sunt primii doi căței care s-au întors în siguranță dintr-o misiune spațială. Rezultatul misiunii i-a ajutat pe oamenii de știință să colecteze mai multe informații iar Belka a născut mai tarziu cațiva pui dintre care unul a fost daruit fiicei președintelui John F. Kennedy.

Un alt câine care ar fi trebuit să fie celebru ocupă locul 5 în topul nostru. Este vorba despre               Jofi, cățelul lui Sigmund Freud. Acesta îl lua deseori pe Jofi în cabinetul său în timpul ședințelor de terapie, apoi lua notițe, convins fiind că Jofi îi ajuta pe pacienți să se relaxeze. Însemnările lui Freud au pus bazele terapiei moderne asistate de animale, câinele său reprezentând primul personaj patruped terapeutic din lume.

         Câinele lui Robert al Scotiei., în 1306, când Edward  al Angliei a hotărât să-l doboare pe Robert, s-a gandit să se folosească chiar de câinele acestuia. Donnchadh l-a condus pe rege la țintă, apoi s-a întors și și-a apărat stăpânul păcălindu-l pe Edward. Robert a devenit apoi regele Scoției iar mai târziu, acțiunile nesăbuitului George al III-lea, descendent direct al lui Robert, i-au determinat pe coloniștii americani să se revolte.

         Câinele care a determinat ruptura dintre Anglia și papalitate în secolul XIV se numea Urian. Vrând să se despartă de Caterina de Aragon, regele Henric al VIII-lea l-a trimis pe Cardinalul Wolsey să discute cu Papa Clement al VII-lea despre anularea mariajului. Când și-a întins degetul cel mare de la picior pentru a fi sărutat, Papa Clement a fost mușcat de Urian, ceea ce l-a înfuriat îngrozitor. Pentru că Biserica Catolică a refuzat să-i anuleze mariajul, Henric a înființat mai tarziu Biserica Anglicană.

         Cunoscutul compozitor Wagner nu publica o compoziţie până când câinele său îşi spunea părerea. Peps era aşezat pe un scaun şi i se cântau pasajele compuse iar în funcţie de reacţia sa, Wagner le păstra sau le arunca.

          Cu toţii am auzit de Napoleon, cunoscutul lider politic şi militar, însă puţini ştim faptul că dacă viaţa sa nu ar fi fost salvată de un câine probabil nici nu s-ar mai fi vorbit de el. Un exemplar din rasa Newfoundland, câinele unui pescar, a sărit în apă salvându-l pe celebrul Napoleon.

bottom of page